23 maart 2020

Belastingdienst geeft mogelijkheid tot uitstel van betaling


Logo_Belastingdienst.svg

Mogelijkheden uitstel van betaling:

 

Belasting uitstellen of verlagen 
Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Ben je ondernemer of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je, nadat je aangifte hebt gedaan en een aanslag hebt ontvangen, de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kun je jouw te betalen voorlopige aanslag aanpassen.
 
Bijzonder uitstel van betaling
Je kunt de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Dit kan voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen.

Daarvoor stuur je een brief aan de Belastingdienst. In de brief vraag je om uitstel van betaling waarin je aangeeft dat je door het coronavirus in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat het verzoek is ontvangen, krijg je automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Het is onder voorbehoud mogelijk om voor een langere periode uitstel aan te vragen. Echter, hierover is het kabinet nog in beraad.

LET OP: het is voor de omzetbelasting en de loonheffingen pas mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen als je de aanslag hebt ontvangen. Als je het bedrag van de aangifte niet betaalt, krijg je de aanslag binnen enkele weken na de uiterste betaaldatum toegestuurd. Als je aan de voorwaarden voldoet vervalt de betaalverzuimboete.

Belasting verlagen
Verwacht je een lagere winst door de uitbraak van het coronavirus? En betaal je nu een voorlopige aanslag 2020 inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kun je jouw voorlopige aanslag verlagen, zodat je direct minder belasting betaalt. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.

Als je al liquiditeitsproblemen ervaart raadt MKBTR je aan om direct je voorlopige aanslag te wijzigen. Zodat je, je werkkapitaal optimaal houdt. Maak je toch een hogere winst dan verwacht, dan wordt dit achteraf verrekend. Heb je te veel betaald? Dan krijg je het te veel betaalde bedrag terug. Maar heb je te weinig betaald of te veel teruggekregen? Dan moet je bijbetalen.

Snel indienen van aangifte over 2019
Verwacht je een teruggaaf over 2019 voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Dan raden wij je aan jouw aangifte zo snel mogelijk in te dienen. Wij maken hier zo nodig ruimte voor in onze planning.

Vervolgacties
Wij zijn je graag van dienst voor het aanpassen van je voorlopige aanslag of voor het indienen van het verzoek bijzonder uitstel van betaling.

Heb je nog andere vragen over de mogelijkheden voor ondernemers in verband met de coronacrisis? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Solliciteer nu

Deel dit bericht via