icon-balance-big
line

Wet- en regelgeving

Als ondernemer heeft u te maken met wet- en regelgeving die voortdurend in beweging is. Uw onderneming is alleen in control als u op de hoogte bent van de regels die voor uw onderneming gelden. Zie de regels niet in de eerste plaats als probleem, maar juist als kans! Die kansen benutten wij in overleg met u graag. Scoren maar!

shadow

Horizontaal Toezicht

De Belastingdienst gaat steeds meer met organisaties samenwerken door Horizontaal Toezicht (HT). Deze vorm van toezicht komt in de plaats van het traditioneel verticale toezicht. Met Horizontaal Toezicht gaat u een relatie aan met de Belastingdienst, die gebaseerd is op transparantie en wederzijds vertrouwen. 

De voordelen van een HT-convenant zijn:

  1. één aanspreekpunt bij de Belastingdienst;

  2. sneller duidelijkheid over uw belastingaanslagen;

  3. lagere administratieve lasten door minder toezicht, zoals controles en vragenbrieven.

Door mee te doen aan Horizontaal Toezicht draagt u bij aan maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen en laat u zien dat uw organisatie open en betrouwbaar wil zijn. 

De samenwerking met de Belastingdienst wordt vastgelegd in een zogenaamd convenant. Als uw organisatie behoort tot de (middel)grote organisaties*, wordt dit convenant direct met uw organisatie zelf gesloten. In andere gevallen wordt het convenant via uw brancheorganisatie of fiscale intermediair gesloten. U tekent dan een aparte deelnameverklaring.

 

Tax Control Framework

Horizontaal Toezicht kan alleen een succes worden voor uw organisatie als u uw fiscale processen goed beheerst. Een mooi instrument daarvoor is het opzetten van een Tax Control Framework (TCF). Als u behoort tot de (middel)grote organisaties is dit zelfs een vereiste om mee te kunnen doen met Horizontaal Toezicht. 

Een Tax Control Framework (TCF) is niets anders dan een goede opzet en beschrijving van de fiscale processen binnen uw organisatie. Precies dat waar wij bij MKBTR feeling mee hebben! Als het goed is, is een TCF overigens al helemaal geïntegreerd in uw administratieve organisatie. Met een TCF laat u zien dat u uw fiscale processen onder controle heeft. 

MKBTR wil u graag begeleiden om Horizontaal Toezicht op te zetten bij uw organisatie. Dat begint met een goede inrichting en beschrijving van uw fiscale processen. Afhankelijk van de grootte van uw organisatie zetten we een TCF op maat neer, zodat u kunt instaan voor de kwaliteit van de fiscale aangiften en fiscale risico’s geminimaliseerd worden. Verder ondersteunen we (middel)grote organisaties bij het overleg met de Belastingdienst over de totstandkoming van een convenant voor Horizontaal Toezicht.

 

*(middel)grote organisaties zijn alle organisaties die een totaal fiscaal belang hebben van twee miljoen euro of hoger.

Vragen over dit onderwerp? Neem contact op met Marijn Bremmer via marijn@mkbtr.nl of 06 1904 5448.